dilluns, 18 de gener del 2010

el sortware lliure, R i Barcelona

L'objectiu d'aquesta sessió és valorar la possibilitat d'usar R en la docència i la recerca de Barcelona.

Per tant, l'usarien tan els tècnics de salut com els residents que comencessin a usar algun programa estadístic. El programa per que s'està utilitzant actualment és l'SPSS, o el nou nom que té, PASW. S'ha de reconèixer que aquesta empresa ho ha fet molt bé. Tothom que s'ha introduït en el món de l'estadística ho ha fet amb l'SPSS. Fa molt fàcil manipular variables (que no bases de dades), i tothom ha après a interpretar els seus 'outputs'. Però, tenim alternatives? Aquest és l'anàlisi, molt inicial per veure si és possible canviar l'SPSS per R. Haurem de mirar-nos bé altres programes com el PSPP, l'Epi Info. El PSPP fa les funcions bàsiques d'estadística, que podria ser usat per residents, però té un problema, que no genera gràfics.

I per què R? Doncs perquè és un programa molt potent. Jo dubto que arribi a poder imaginar mai les possibilitats que arriba a oferir. Però amb l'R Commander, ens ha fet als mortals la vida una mica més fàcil.

El primer motiu per usar R és perquè és lliure i a l'hora gratuït. Hi ha la creença que el software lliure és gratuit, i no és certa. La majoria si, però no es defineix per això. I potser m'equivoco, però tot allò que és gratuit, genera certa desconfiança. Però la filosofia del software lliure no és ser gratis, és:
  1. La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  2. La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
  3. La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
  4. La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.


Potser per desconeixement, per desconfiança o per mandra, en general s'usen programes propietaris i poques vegades es tenen en compte les alternatives lliures. Com el MS Office i l'Open Office, el Photoshop i el Gimp, el Windous i el Linux, l'Iternet Explorer i el Firefox...

I l'R...com ja he dit, els mortals no ens podem imaginar què pot arribar a fer. Però mirem si pot fer el què és bàsic per nosaltres. I per això ens ajudarà un mòdul/llibreria que té que es diu R Commander que ens facilita la feina amb tot de menús visuals.

Permet importar bases de dades en els formats més habituals (txt, mdb, xls...). També ens permet manipular variables, però que he de reconèixer que no és massa intuitiu. Ens descriu variables quantitaties i qualitatives. Permet anàlisi de taules 2x2 amb dades agregades i no. Permet anàlisi de mitjanes, correlacions i anàlisi multivariant tant regressió múltiple com logística. I, fer gràfics.

Una de les possibilitats que jo he fet servir, però que ara em costaria explicar ja que fa temps que no ho uso, és el Sweave que et permet fer uns 'outputs' mu profesionales :)

Per tant, com a pros tenim que és un programa lliure, gratuït, que pot fer tot allò que necessitem i més. Com a contres, que requereix un esforç personal, i sobretot formació (auto o heteroformació).

Doncs aquí comença el debat. Què fem? Canviem?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada