dissabte, 30 de gener del 2010

Curs Web 2.0: Twitter

Twitter és una de les xarxes socials més extenses del món virtual juntament amb Facebook, tot i que tenen un funcionament molt divers. En aquest curs no explicarem el Facebook però si el Twitter que pot ser una eina útil si s'utilitza amb objectius concrets. Si no, ens pot fer perdre molt el temps.

Es basa en que els usuaris publiquin petits estats o "tweets" de 140 caracters, és a dir, allò que estan fent o pensant en aquells moments. Si són usuaris més professionals, els seus estats o "tweets" seràn informacions d'última hora. Es com un missatge de text que pots fer arribar a tota una llista de seguidors.

Segons Viquipèdia:
Twitter és un servei de xarxes socials i microblogging que permet als seus usuaris enviar missatges de text només, amb una longitud màxima de 140 caràcters mitjançant SMS, missatgeria instantània o bé directament des del lloc web de Twitter o aplicacions ad hoc com TweetDeck, Twitterrific o Twitux i GTwitter.
El seu potencial es basa en el seguiment dels estats dels usuaris com si se segueixin diferents Blogs, en la mateixa pàgina inicial. Com a gairebé totes les aplicacions d'internet o les xarxes socials, l'únic requisit que es necessita és tenir una adreça electrònica. Amb aquesta condició fer-se un Twitter es la cosa més fàcil.

Des de la seva pàgina només hem de seguir uns pasos molts senzills per comprendre com funciona. Segueix-los i registra't.
  • Per registrar-nos introduïm les dades: el nostre nom complet, un nom d’usuari, la contrasenya, la nostra adreça electrònica.
  • Un cop ens hem registrat, el més indicat es intentar importar els nostres contactes del mail per veure si algun en té twitter. De fet ens acompanya en un petit tutorial per seguir tant amics que ja tenen, com gent desconeguda conectada a la xarxa. Vigila que com últim pas del tutorial, Twitter et recomana que convidis a aquells contactes que no en tenen a fer-se un. No es aconsellable fer-ho ja que estariem creant SPAM. Tot i aixi, si vols li pots enviar en alguna persona que sapigues que pot estar interessada.
Les possibilitats que ofereix twitter no son extenses, però si poden ser d’una gran utilitat sobretot a nivell informatiu.

Fes els següents pasos, per veure com funciona:
  • Segueix algun dels twitters comentats abans i també segueix a l'altre company de curs que estigui fent-se un twitter. Un cop segueixes uns quants, el mateix twitter et fa recomanacions de a qui seguir. Mira-te-les, a veure si n'hi ha alguna que et creguis interesant.
  • Modifica el teu perfil desde configuració, per tractar els temes de privacitat, i afegeix-ne una foto i canvia el disseny per personalitzar-lo.
A continuació, alguns conceptes importants de twitter.

Tots els noms d'usuari van precedits d'una @.

Què són els #hashtags? Són etiquetes que es posen en els tweets. Si en busques una a la cerca, com per exemple #atenciónprimaria et sortiran tots els tweets que tinguin aquesta etiqueta posada.

Abans de fer el primer tweet, llegeix les 44 coses que has de fer amb el twitter.

Què és un retweet? Doncs tornar a publicar el què una altra persona ja ha publicat. Retweeteja algun tweet que t'hagi semblat interessant.

Què són les respostes i mencions?
- Els tweets tenen una opció que és responder. Si algú respon a algun tweet teu, portarà el teu nom. Busca a un company del curs que tingui twitter, segueix-lo, que faci un tweet i tu li respons.
- Quan algú posa el teu nom en un tweet, això és una menció. I les pots veure en una pestanya específica en la pàgina principal.

Fins aquí l'exercici bàsic.

Ara fes la presentació de què és el twitter i per què el faries servir tant el la teva vida professional com personal.

Un cop acabada la presentació, si vols pots investigar més. Tens un smartphone? Doncs descobreix com instalar-te el twitter en el teu mòbil!

3 comentaris:

  1. Publiqueu les presentacions dels alumnes, en tinc curiositat per veure les aplicacions que li troben als aplicatius 2.0

    ResponElimina
  2. Els companys en general no troban aplicació del Twitter a l'àmbit professional ,potser com xarxa social que és podem fer-lo servir a nivell personal.

    ResponElimina