dissabte, 30 de gener del 2010

Curs web 2.0: pubmed

El Pubmed ara ens ofereix algunes avantatges amb els últims canvis que ha fet.

Ho anirem veient poc a poc. Primer de tot, ens haurem de fer un compte. Aneu a sign in i després aneu seguint els passos que us diu. Podeu entrar amb el vostre mail de gmail si en teniu un. Si no us haureu de fer un usuari específic per al Pubmed.

Una de les avantatges que suposa tenir un compte, és que pots guardar una cerca i repetir-la tants cops com es vulgui. Un cop logats, farem una cerca. Agafeu una d'aquelles preguntes que us ronden pel cap, i que encara no heu tingut temps de buscar, així aprofitarem el temps.

Un cop feta la cerca, la guardeu on posa save search. Podeu canviar-li el nom, que sigui més entenedor. El fet de guardar la cerca, ens dóna l'opció que aquesta cerca s'executi periòdicament, i ens enviï un correu amb les noves publicacions que van surtin amb els criteris que hem posat. Això ens pot ser útil per exemple si tenim un tema en què estem molt interessats o si estem en un projecte d'investigació, puguem detectar noves publicacions a mesura que van sortint mentre estem duent a terme el projecte. Doncs com que estem molt interessats en seguir l'actualitat del tema que hem buscat li direm que si, que volem que ens ho enviï periòdicament, cada mes, el dia que creiem convenient. Anant a My NCBI a la cantonada dreta, i després a saved searches, podeu esborrar-la o modificar-la si aneu a settings. I en funció de les opcions que hagueu posat, el dia que toqui rebreu un correu amb les noves publicacions de la cerca que heu fet. Però, per aquells que no es poden esperar, sempre podeu clicar sobre el botó what's new (triant abans la cerca que ens interessa), i ens farà la cerca des de l'últim dia que s'ha executat. No ho podeu veure ara, ja que acabeu de crear la cerca, però si torneu d'aquí una setmana, podeu veure què s'ha publicat de nou abans que us envii e correu.

Tenim una altra opció interessant que són les col·leccions, que son un conjunt de referències bibliogràfiques agrupades per diferents criteris. Per tant, hi ha diferents tipus de coll·leccions:
  1. Recent activity: hi ha les cerques fetes els últims 6 mesos i els articles mirats (sempre que ens haguem logat abans de buscar).
  2. My bibliography: el seu objectiu és que sigui el teu currículum d'articles. Busca els teus articles publicats en revistes indexades i afegeix-los (també en pots afegir manualment, però això ja ho fareu a casa). Un cop tens els teus articles, per defecte son privats. Ves a la pantalla de les col·leccions i clica a private. Fes que sigui pública. Veuràs que apareixen unes adreces. La que posa Direct URL és l'adreça on està publicat el teu currículum i que si envies a algú, el pot veure. Per comprovar-ho, copia l'adreça al navegador i comprova que estan els articles. Envia un correu a algú del curs per ensenyar-li el teu currículum i comprova que ell també el veu.
  3. Other citations: és per posar altres referències en què has participat però no n'ets autor. Aquí no hi farem res.
  4. Pubmed collections: aquesta és l'opció que ens donarà més joc. Podem crear múltiples col·leccions pròpies. Serveixen per guardar els articles que us han interessat d'algun tema o temes en concret, ja que se'n poden tenir varies.
    1. Torneu a la cerca que heu guardat i cliqueu alguns dels articles que creieu interessants. Un cop triats, aneu a send to > collections > add to collections.
    2. Poseu-li un nom entenedor i guardeu-la. I per què ens pot servir això? De manera individual, doncs per tenir la bibliografia ordenada d'algun projecte o article que estem fent. Però tot això es pot compartir amb la resta del grup.
    3. Anirem a la col·lecció que hem creat i anirem a l'apartat sharing que per defecte és privada. Cliquem a private, i triarem l'opció de public.Veurem que ens apareixen 2 textes. Un altre cop la Direct URL és el link de la nostra col·lecció. Copieu-lo i enganxeu-lo a la barra del navegador (guardeu abans que sinó encara no és pública). I veureu que us envia a la pàgina del Pubmed on hi ha els articles que vosaltres heu triat. Això serveix per exemple per enviar una serie de referències d'articles a qui vosaltres volgueu.
    4. Ara hem vist que hi ha un article que no ens interessa i el volem treure de la col·lecció. Només hem d'anar a veure les col·leccions i anar a edit. Marquem l'article que no volem que formi part de la col·lecció i l'esborrem amb l'icona de la creu vermella.
Pareu 2 minuts i penseu per què podeu usar això... repasseu algunes coses que no us hagin quedat clares. Un vídeo de 2 minuts amb alguns consells pràctics :)



... ja ho teniu clar? Doncs podem seguir.
    Finalment els filtres. Els filtres són cerques limitades per alguns criteris que nosaltres creiem convenients com el període de publicació, tipus de publicació, idioma... El pubmed ens ofereix poder tenir 5 filtres definits per defecte en totes les nostres cerques. Exploreu-los i trieu-ne 5 que creieu que us poden ser d'utilitat. A part en podeu crear. Jo en tinc creat un que em filtra els articles d'atenció primària. Creeu-lo vosaltres mateixos.

    I fins aquí el post del Pubmed.

      Cap comentari:

      Publica un comentari a l'entrada