dimecres, 27 de gener del 2010

Curs web 2.0: Google Drive

Un dels millors invents del segle. És com un Office, però per internet, per posar-ho simple. El Google Drive és l'evolució del que abans coneixiem com a Google Docs. Dins del google drive podem treballar amb diferents tipus de documents:
  1. Google documents. És un processador de texts. Pots crear-ne de nous o pujar-ne de fets. I la gràcia que té és que els pots compartir amb altra gent tant perquè els editin com perquè els vegin.Va bé per fer documents en grup, però això sí, s'ha de ser organitzat.
  2. Fulls de càlcul de google docs, que inclou poder fer formularis. Els formularis són de gran utilitat per fer enquestes per internet.
  3. Presentacions de google docs. També com els documents, es poden crear de nou o pujar-les per compartir-les amb altra gent.
Ara ja pots penjar-hi vídeos i imatges també!

Començarem pel google documents. Per accedir al google docs hi ha varies formes. Una d'elles és entrar al gmail (si no tens gmail, fes-te un compte), i a la part superior esquerra de la pàgina, trobaràs una icona que et permet accedir a diferents aplicacions Google, entre elles el Google Drive.

Començarem per crear un document. Veureu que hi ha un editor senzill, i no té cap secret començar a escriure. Coses que podeu provar de fer:
  • Inseriu una imatge d'una web.
  • Inseriu un dibuix fet a ma, a vegades pot ser d'utilitat.
  • Inseriu una equació.
  • Inseriu un encapçalament i peu de pàgina. Els números de pagina aquí no van amb el peu de pàgina. S'ha de fer des de archivo > configuración de la impresión. Assegurat que marques que surtin els números de pàgina.
  • Els índex són ben útils quan tenim un document molt llarg. Primer, escriviu alguna cosa amb els diferents estils de títol i paràgraf, que teniu en el menú dibuixat o en el menú format. Un cop tingueu escrit, aneu a inserir índex i veureu què passa.
  • Inseriu una taula i jugueu una mica amb el format.
  • També té corrector ortogràfic tant en català com en castellà, però ara no ho mirarem perquè segurament haureu escrit tot de coses sense sentit.
  • Per veure com ha quedat, aneu a archivo > vista previa de impresión. Assegureu-vos que veieu l'índex, l'encapçalament i els peus de pàgina.
A part de crear un document, també podeu pujar-ne un que ja tingueu fet (compte que hi ha límit d'espai). És útil quan has de treballar un document des de varis llocs (que si des de casa, des de la feina, des del portàtil...), quan vols que tot de gent llegeixi el document però sense tocar-lo, o quan vols treballar en document en grup. Quantes vegades has treballat molta gent amb un document i al final ningú sap quina i qui té la última versió? Doncs amb el google drive això no passa perquè només hi ha un document.

Bé, doncs ara, pugeu algun document que tingueu pel vostre correu o pen o per on sigui. Si no en teniu cap, demaneu-lo a algú. Un cop pujat, compartiu-lo amb l'altra persona que té l'exercici del google docs en el curs. Compartir té 4 nivells:
  1. El propietari, que és qui crea el document.
  2. El lector, que només pot visualitzar el document.
  3. El col·laborador que pot editar el document.
  4. El comentarista, pot fer comentaris.
Fes el què més t'interessi. Però comproveu que tots 2 podeu veure el mateix document. Inclús pots veure en temps real què està fent el teu company de document. Entreu tots dos al mateix temps en el document i busqueu-vos.

També podeu enviar el document per correu electrònic si les persones a les que us voleu dirigir no tenen gmail. Però no és una opció que jo recomani.

Hi ha una altra opció que és publicar el document que no és el mateix que compartir. En el moment que publiques el document, aquest es fa públic i tothom el pot veure si coneix l'adreça. Prova de publicar el document que has creat o el que has pujat, tant és, i envia el link als companys del curs que tenen l'exercici de gmail. Coprova que el puguin veure.

Si no t'agrada el nom de l'arxiu, canvia'l. Ho pots fer des de dins mateix del document a archivo > cambiar nombre o des de la pantalla principal de google drive.

Guarda el document en local, pots fer guardar como i tries en quin format el vols. Baixa-te'l amb PDF i comprova que surten els números de pàgina que has configurat abans.

Ara que només hi ha un document, no és molt caòtic, però quan comences a treballar amb el google docs i tens molts arxius, és útil organitzar-se amb carpetes.

Una cosa molt útil i que tothom pregunta: el google drive et guarda versions alteriors i et diu qui ha fet cada cosa. Ves a arxiu > historial de revisions i torna a una versió anterior del teu document.

A grans trets, això és el què t'ofereix el google drive. Ara donarem una volta ràpida pel google presentacions, ja que moltes de les funcions que ens permet, són les mateixes que el google documents, però aplicades a una presentació de diapositives. La resta de la gent farà la presentació en PowerPoint i me l'enviarà per la segona part del curs. Els que tingueu aquest exercici, haureu de fer la presentació de la segona part del curs amb el google presentacions i la publiqueu i m'envieu el link (pregunteu-me el correu si no el teniu).

Mireu què es pot arribar a fer amb una presentació del google drive!



I finalment el tan esperat (per alguns) google forms, que forma part de la fulla de càlcul de google. La fulla de càlcul és com el MS Excel, però amb les peculiaritats del google docs que hem anat explicant. I una particularitat més, que personalment, a mi m'ha estat molt útil moltes vegades: la possibilitat de crear formularis, publicar-los en una web i que quan la gent quan els respon, les dades es guarden directament en una taula de la fulla de càlcul que pots exportar i començar a analitzar.

Intentarem fer un formulari, i veurem com queda la taula de la base de dades. Crearem un formulari i hi posarem un títol i una explicació. Crearem un element per a cada un dels tipus de variables:
  • text (text curt)
  • paràgraf (text més llarg, la típica pregunta de escriu la teva opinió)
  • tipus test (només una opció vàlida)
  • caselles de verificació (en pot triar més d'una)
  • llista
  • escala numèrica
  • quadrícula (escollir una opció per fila)
Un cop finalitzat, li pots posar un tema que t'agradi més que el que hi ha per defecte. Pots veure com ha quedat amb el link de sota de tot de la pagina d'edició del formulari. Assegura't d'haver guardat primer perquè sinó veuràs la última versió guardada que potser no és la definitiva.

Ara necessitem que ens responguin la nostra enquesta. La forma més fàcil és enviar el formulari per correu electrònic a qui vulguem que ens respongui. En el curs, agafem a un parell de persones del curs, els demanem el correu si no el tenim ja i fem enviar este formulario por correo electrónico. Fem que ens les responguin i un cop ens les han respost, anem a mirar les respostes. Un cop estem a la fulla de càlcul, ho exportem a Excel amb les opcions que ens dóna.

Un exercici una mica llarg, però val la pena. Hem explicat només les opcions bàsiques. Si investigueu més, podreu descobrir que pot fer moltes altres coses.
Una opció nova que ha aparegut: es pot descarregar la versió de Google Drive per a ordinador que us permetrà sincronitzar els vostres documents automàticament des de la carpeta Google Drive que crea al vostre ordinador.

Si et sobra temps investiga el llistat de dalt. Però primer, fes unes diapositives amb el google presentacions explicant una mica què és el Google Drive, i per què ho faries servir tant en la teva vida laboral com personal.

    2 comentaris:

    1. Una mica massa llarg per fer en 2 hores si no ets ja un usuari amb coneixemnts bàsics.

      li faria fer a algú que ja en sapiga una mica

      he aprés molt i li he perdut la por...

      ResponElimina
    2. M'ha semblat un curs molt dinàmic i participatiu que penso podré aplicar a la meva tasca professional. M'ha faltat temps per acabar tots els exercicis.

      ResponElimina