dissabte, 27 de febrer del 2010

Web 2.0: imatges


Per a aquest exercici, abans heu de decidir quina imatge voleu trobar. Primer penseu un concepte, per buscar en llocs web no mèdics i desprès un concepte més mèdic per cercar a webs mèdiques. Per exemple, en primer lloc es podria pensar en una sala d'espera d'atenció primària que necessiteu per a una sessió de gestió de la demanda i a continuació una imatge de livedo reticularis perquè teniu pendent una sessió clínica. Pensa en alguns conceptes

Ja?

Google imatges

Començarem amb Google. Comptem amb el seu navegador d'imatges, imatges de Google, on podeu entrar i introduir la cerca d'imatges que esteu buscant. Imatges de Google és coneguda per la gran quantitat d'imatges que hi ha. Proveu els diferents criteris de cerca:
  • Segons la mida. A major mida més qualitat de foto. Si voleu utilitzar la imatge per a una presentació, com a mínim la foto ha de ser de mida mitjana. Ampliar una petita imatge, implica baixar-ne qualitat.
  • Segons tipus. En general buscarem fotografies, però a vegades pot ser interesant donar un cop d'ull a d'altres tipus.
  • Poder triar el color dominant de la fotografia és un detall que google ha tingut amb els seus usuaris, a qui la aparença sí importa.
En el meu cas, ja he trobat les imatges que estava buscant:
La sala d'espera.
I la lívedo reticularis.
Heu trobat ja les vostres?

Flickr i 500px

Altres recursos, amb moltes fotos també i que destaquen per la seva qualitat són el Flickr 500px, on es pot ordenar les cerques per: recents o interessants. També podeu utilitzar la cerca només per les etiquetes o tagsEn general, són més artístiques que les fotos de google, ja que google cerca les imatges per tota la xarxa i en aquestes són els usuaris que s'encarreguen de penjar-les.
Això diria que és Raval Sud.
Lívedo reticularis:

Picasa

També Picasa és de de Google que serveix per a que els usuaris carreguin fotos, crein els seus àlbums públics o privats i puguin compartir-los. Primer de tot, des de gmail, aneu a 'fotos' i això és picasa, que li van canviant el nom. Ara no crearem cap àlbum o carregarem fotos, però penseu en això la propera vegada que aneu de viatge i torneu amb un munt de fotos.
Amb picasa, també pots buscar fotos a 'explorar'. Busqueu les 2 fotos que teniu. Jo només he trobat una de livedo reticularis.Les sales d'espera no m'han agradat.

DeviantArt

Una altra eina és Deviantart, la funció principal del qual és donar un espai a qualsevol artista per exposar i discutir els seus treballs. Organitzat per categories de l'art, podeu afegir-vos a un grup, penjar algun treball, rebre crítiques, donar-les o simplement crear el vostre propi perfil... També podreu trobar imatges guais per millorar les presentacions.Busqueu les vostres dues imatges.
La sala d'espera. No m'he pogut resistir a posar-ne més d'una...
Res de lívedo reticularis.

Pinterest

Aquesta és una de les més recents incorporacions i una de les que està més de moda. El concepte és com el d'un taulell on anem 'clavant' (pin en anglès) fotos que ens interessen, ja siguin nostres o d'altres usuaris de Pinterest. D'aquesta manera podem anar creant-nos taulers personalitzats per temes (de cuina, d'esport, d'anatomia, del que volgueu). Les fotos aquí solen ser fotos que han cridat l'atenció dels usuaris. Una altra manera de cercar imatges és pels taulells predefinits per ells. Hi ha múltiples temes, des de salut fins a jardineria. A més, des del nostre perfil podem afegir amics i anar veient quines fotos els hi semblen interessants a ells i 'claven' als seus taulells.
A mi m'ha agradat aquesta imatge d'una sala d'espera:

wait
I aquesta d'una livedo reticularis:

Wikicommons

Wikicommons , és una part del projecte wiki (podeu aprendre més sobre wiki en la seva entrada respectiva). Això serveix com a dipòsit de tot tipus d'arxius multimèdia. Tots són gratuïts, i en general les imatges són menys artístiques i més professionals i serioses. Constateu que estan ordenades segons diferents categories i busqueu els vostres dos conceptes. A mi cap dels que he trobat m'agradava.

Atres recursos en medicina

Podem distingir entre pàgines úniques o pàgines on ens agrupen els diferents recursos.
Pàgines que ens agrupen diferents recursos
Aquí la Universitat de Nebraska presenta un web que resumeix i classifica els diferents recursos d'imatges.
Recursos de'imatges destacats
TripDatabase, té una bona base de dades d'imatges.
BioMed Search, busca imatges i gràfics publicats a articles.
D'altra banda, la CDC (centre de Control de la malaltia) disposa del PHIL (Biblioteca d'imatges de salut pública) on trobareu fotos i vídeos, especialment sobre temes de salut pública i malalties transmissibles.El HON (Health on the Net Foundation) ha ordenat de forma pràctica i amb bona qualitat moltes imatges.
I si esteu buscant imatges de la història de la medicina, passeu per IHM (imatges de la història de la medicina).
ArtroImagen mostra fotos relacionades amb patologia osteoarticular.
Busqueu en aquests recursos els conceptes que havieu pensat. Jo he trobat això:



Molt bé! Ara ja podeu fer la tasca d'aquesta unitat.

2 comentaris:

  1. Seria interessant que s'obris una consultoria de cada recurs. Per exemple , si em vull familiaritzar amb el Google docs i ho treballo amb companys de feina , puguessim disposar de consulturia d'algun dels docents del curs pels problemes que ens vagin sorgin .
    Bartomeu Casabella

    ResponElimina
  2. Bartomeu, si teniu algun dubte, m'ho podeu preguntar. Ja teniu el meu correu ;)

    ResponElimina