diumenge, 21 de febrer del 2010

Curs Web 2.0: YouTube

YouTube és una pàgina web per compartir vídeos, penjar-los o veure'ls. Va començar el seu camí fa només 5 anys, al 2005, i gairebé tots els internautes ja han passat almenys una vegada per aquest portal. La gran majoria d'usuaris entren sense estar registrats, ja que per visualitzar-ne els vídeos no cal tenir un compte.

El primer que has de fer es entrar en la pàgina de YouTube. A la pàgina principal, veuràs que ens suggereixen diversos tipus de vídeos, com alguns que s'estan reproduint en el mateix moment o que son destacats per alguna raó. De totes maneres, aquestes opcions no serveixen de gran cosa a no ser que vulguem perdre una mica el temps.

El què és útil és el cercador. Per començar, busca el vídeo del curs Web 2.0. S'ha pujat des del compte de ECardiocat. Amb les pistes que t'hem donat, hauries de poder-lo trobar. També pots buscar vídeos del Juan Gérvas, Jay Parkinson, physical examination o exploración física per posar uns exemples. Un cop el reprodueixes, a la banda dreta de la pantalla pots veure vídeos relacionats, que a vegades és útil.

Un cop hem vist la part més fàcil, t'hauries de registrar, ja que la resta de possibilitats funcionen només per usuaris registrats.

  • Necessitaràs: un nom d’usuari, la nostra ubicació, la data de naixement, el sexe.
  • Ara aquí, tenim dues opcions:
    • Introduir les dades de mail i contrasenya.
    • O integrar el Youtube amb el Gmail. Triarem aquesta segona. Si no tens un compte de gmail, crea'l. Això t'integrarà el teu gmail al Youtube, i podràs accedir al Youtube des del compte del gmail.

Torna a la configuració del teu compte i fes-li una ullada. Tenim un munt d'opcions per configurar, tant la reproducció com la manera de compartir els vídeos. Ves a l'apartat d'activitat compartida.

Allà vincula el compte del YouTube amb el compte del Google Reader. Fer això et permetrà que cada cop que comentis, puntuïs o pugis un vídeo, els teus seguidors del Google Reader puguin veure el què has fet. Farem un exercici on puguis veure això.

Primer de tot, perquè et puguin veure des del Google Reader, s'han de fer seguidors teus. Ves a buscar algun dels companys que tinguin el Google Reader com exercici i digues-li que es faci seguidor teu. Ell ja sabrà què és si ha fet l'exercici. Si no saps molt bé de què va el Google Reader, digues-li que t'ho ensenyi una mica. Un cop s'ha fet seguidor teu, torna al teu ordinador (ja tornaràs després). Agafa algun vídeo que t'hagi agradat o busca'n un de nou. Puntua'l o comenta'l. Si no tens res a dir, millor el puntues.


Ara, puja un vídeo. Si no en tens cap, nosaltres te'l facilitarem.
  • Per això hauràs d'anar al botó de 'subir'.
  • Especifica el nom del vídeo.
  • Escriu una descripció.
  • Etiqueta'l amb aquelles paraules que creguis que el descriuen millor perquè sigui més fàcil trobar-lo.
  • Aprofita l'apartat de "Fecha y Mapa" per localitzar la creació del vídeo i la data de grabació.
  • Especifica les opcions de privacitat d'aquest vídeo.

Un cop comentat/puntuat un vídeo i pujat un altre, és hora de tornar amb el company del Google Reader a veure si li ha aparegut la nostra activitat. Pot trigar una mica, per tant si no apareix quan hi vagis, espera una estona i torna-ho a mirar. Una cosa que s'ha de tenir en compte quan tens activada aquesta opció: pensa que qualsevol vídeo que valoris tots els teus seguidors del Google Reader ho veuran. Per tant, comparteix amb criteri i pensant amb els teus seguidors. T'ho agrairan.

Si et sobra temps,
  • canvia l'audio del video que has pujat i fica-l'hi algun tipus de títol o subtítols.
  • Publica un primer boletí. És a dir, informa als teus suscriptors sobre el video amb que estas treballant actualment o comentalis un video que t'interessi linkar. Quan publiquis el boletí aquesta informació apareixerà en els feeds, els moduls d'activitat recent o en un missatje electrònic en aquells suscriptors que haguessin optat per aquesta via.

Si vas just de temps, fes la presentació per la segona part del curs. Explica als teus companys què és el YouTube, per què serveix i com el podries fer servir en la teva feina o a nivell personal.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada